Beaujolais nouveau

Posted by

Beaujolais nouveau jest młodym winem, produkowanym w rejonie Beaujolais na północ od Lyonu. Produkcja wina odbywa się z jednej odmiany winogron – gamay, które są zbierane ręcznie. Proces uzyskiwania alkoholu polega na fermentacji wewnątrz całych winogron, bez ich zgniatania, dzięki temu wino jest pozbawione wytrawnego smaku, charakterystycznego dla czerwonych win. Szybkie zakończenie fermentacji sprawia, że wino sprzedawane jest zaraz po jej zakończeniu, ale żywotność takiego wina jest ograniczona do około roku. Specyficzna winifikacja powoduje, że Beaujolais Nouveau pachnie i smakuje czerwonymi owocami, jak również w sposób charakterystyczny landrynkami, galaretką i bananem.

Beaujolais nouveau to także święto wina, które obchodzi się co roku w trzeci czwartek listopada. Wówczas miłośnicy wina na całym świecie dowiadują się jakiej jakości są tegoroczne zbiory winogron. Święto obchodzi cała Francja, odbywają się uroczyste degustacje, a wiele restauracji, pubów oraz innych miejsc z ofertą gastronomiczną posiada wtedy specjalne menu z Beaujolais Nouveau w składzie.

Beaujolais Nouveau podaje się dość chłodne (12-14°C), z daniami z wieprzowiny, kiełbaskami, kaszanką, flakami czy podrobami.

 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *