Zinfandel Drukuj
Wpisany przez Administrator   
piątek, 07 listopada 2008 10:11
Niekwestionowaną stolicą Zinfandel jest Kalifornia z 10,800 hektarami obsadzonymi tym szczepem. Zinfandel daje wszystkie możliwe rodzaje win: białe, różowe i czerwone, wytrawne i słodkie, lekkie i pełne, z małą zawartością alkoholu jak i wzmacniane alkoholem, czasem nawet jest podstawą win musujących, najlepsze rezultaty daje jednak jako czerwone wino wytrawne ze stosunkowo dużą zawartością alkoholu.

 

Jest znany z bardzo nierównego dojrzewania– na tej samej kiści można znaleźć zielone jagody jak i w pełni dojrzałe,najlepsze rezultaty daje w stosunkowo chłodnych regionach (np. Dry Creek czy Geyserville w Sonomie).

 

Historia Zinfandel jest dość tajemnicza,przypuszczano iż szczep przywędrował z Węgier, jednak ostatnie badania wskazują na jego duże podobieństwa do włoskiego Primitivo z Apulii (dziś nie którzy włoscy producenci Primitivo, na butelkach przeznaczonych na eksport do USA umieszczają napis Zinfandel), przywędrował do Kalifornii na początku XIX wiekuwraz z osadnikami. Poza Kalifornią Zinfandel jest uprawianyw śladowych ilościach w RPA i Australii.

 

Można nabyć: Wina włoskie, zinfandel
Poprawiony: czwartek, 01 września 2011 14:12