Shiraz / Syrah Drukuj
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 16 października 2008 09:04
Syrah – obok takich odmian jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir – jest jednym z czterech najważniejszych, ciemnych szczepów w winiarskim świecie. We Francji zajmuje zaledwie 2% powierzchni upraw szczepów czerwonych, jednak w północnej części doliny Rodanu, wina takie jak Hermitage czy Côte Rôtie (gdzie do Syrah dodaje się szczyptę Viognier) mogą z powodzeniem stać na jednym stole obok najlepszych win Bordeaux czy Burgundii. Do niedawna odmianę wywodzono z miasta Shiraz, niegdyś stolicy Persji, (obecnie Iran) znanej jako miasto poezji i wina. Do Europy został sprowadzony najprawdopodobniej za czasów wypraw krzyżowych, przez niejakiego Gasparda de Sterimberg’a. Shiraz odnalazł drugą ojczyznę w Dolinie Rodanu (wina z Hermitage i Côte Rotie należą do najlepszych czerwonych win na świecie) i w Australii, gdzie znany jest pod nazwą Shiraz (Australijskie wino Grange jest nazywane „olbrzymem” jest mieszanką Shiraz z Cabernet Sauvignon).
Inne podania za matecznik odmiany uważały Egipt, a nazwa szczepu miała być zapożyczona od sycylijskich Syrakuz. Pochodzenie odmiany odarte zostało z legend po tym, jak przeprowadzone w 2001 roku badania genetyczne wykazały, że jest to samorzutna krzyżówka romańskich regionalnych odmian mondeuse blanche i dureza. Do Australii sadzonki dotarły z Europy za sprawą pioniera uprawy winorośli na tym kontynencie Jemes’a Busby’ego. Z tąd też poważniejsze wina z Syrah produkuje się e Australii z dwóch regionach: Barossy pochodzi najbardziej znane australijskie wino wyżej już wymieniane Grange, którego podstawą są tutejsze grona Shiraz. Ciąg błędów i pomyłek z czasem doprowadził do zniekształcenia pierwotnej nazwy szczepu. Ostatnimi laty nastąpił bardzo duży wzrost popularności tego szczepu, przede wszystkim w południowej Francji (Langwedocja i Dolina Rodanu, a zwłaszcza w regionie Châteauneuf du Pape). Z Syrah powstają wina bardzo oryginalne, o niepowtarzalnym charakterze. Odmian Syrah wymaga ciepłego klimatu. Grona jej mają Skurkę bardzo grubą, o sporej kwasowości, doskonale nadaje się do dłuższego przechowywania. Nuty zapachowe charakteryzujące Syrah to: śliwka, czarna porzeczka, czereśnia wiśnia, biały pieprz, fiołki, czekolada, przyprawy korzenne, prażone orzechy, smoła, tytoń, drzewo cedrowe, zioła, dym, skóra.
Poprawiony: piątek, 07 listopada 2008 12:55