Tempranillo Drukuj
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 16 października 2008 09:33
Jest to wspaniała hiszpańska odmiana czerwona, jest podstawowym składnikiem wyśmienitych win z Rioja i Ribera del Duero. W Ribera del Duero znajdziemy ja pod nazwą Tinto Fino lub Tinto del Pais, w Penedés jako Ull de Llere, w Valdepenas i La Mancha jako Cencibel, w Portugalii (w regionach Douro i Dao) jako Tinta Roriz. Daje doskonałe wina również w innych regionach, takich jak Toro, Navarra, La Mancha czy Mendoza (Argentyna). Odmianę tą, pochodzącą z La Rioja, uważa się za największy wkład Hiszpanów w uprawę winorośli.

Najlepszym dla tej odmiany klimatem jest klimat umiarkowany, chłodny z dużą ilością światła, typowy dla dość wysoko położonych stref klimatu śródziemnomorskiego (400 m n.p.m. w Rioja, prawie 800 w Ribera del Duero i 1000 m n.p.m. w prowincji Mendoza). Wina z Tempranillo to wina eleganckie, intensywnie owocowe i długowieczne. Powyższa odmiana jest wrażliwa na różnorakie plagi, a także mało odporna na suszę i wysokie temperatury. Daje moszcz o wyważonej zawartości cukru i kwasowości oraz intensywnym kolorze. Wina młode produkowane z tego szczepu są mocne i wyraziste, starsze natomiast nabierają jedwabistej miękkości. W winach Rioja często łączy się Tempranillo z innymi szczepami czerwonymi, głównie z Garnachą i Mazuelo, natomiast w Ribera del Duero producenci optują za winami odmianowymi. Tempranillo daje tu wina znacznie ciemniejsze i mocniejsze niż w Rioja. Charakterystyczne nuty zapachowe dla tej odmiany to: tytoń, czarna porzeczka, śliwki, poziomki, suszone figi, drzewo cedrowe, goździki, brązowy cukier, wanilia , herbata, przyprawy korzenne, cynamon.
Poprawiony: czwartek, 16 października 2008 09:37