Szczepy
Pinot Noir PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:42
To drugi obok CS szczep czerwony zaliczany do tzw. Wielkiej Czwórki najważniejszych odmian winogron. Pinot Noir jest jedną z najtrudniejszych w charakterystyce odmian winogron. 
 
Jest kapryśnym szczepem najbardziej wrażliwym na właściwości glebowe i klimatyczne miejsca, w których dojrzewa, stąd jest trudny w uprawie i stosunkowo drogi. Jędrne winogrona o cienkiej skórce i białym miąższu, są podatne na gnicie w rejonach gdzie opady deszczu są stosunkowo duże.
Poprawiony: wtorek, 14 października 2008 12:05
Więcej…
 
Merlot PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:41
Trudno odmówić mu szlachetności, przecież wespół z Cabernet Sauvignon współtworzy wielkie wina bordoskie. Do niedawna traktowany był jak młodszy, trochę upośledzony brat syjamski Caberneta, bez którego jednak nie wyobrażano sobie wielu klasyków z Bordeaux. Pijąc wina z Bordeaux często nie zdajemy sobie sprawy nawet, że w wielu z nich Merlot stanowi więcej niż połowę składu szczepowego. Do Merlota przylgnęło określeni giętkiego, aksamitnego towarzysza Cabernet. Najsłynniejsze bodaj wino świata i jedno z najdroższych Château Petrus wytarzane jest niemal w stu procentach z Merlota rosnącego na gliniastej glebie i dojrzewającego w dębowych beczkach. 
Poprawiony: wtorek, 14 października 2008 12:05
Więcej…
 
Chardonnay PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:41
Biały burgundzki szczep, który jest także surowcem do produkcji szampana. Kiedyś zwany był w Szampanii i we Włoszech Pinot – Chardonnay choć niewiele ma wspólnego ze szczepami z gatunku Pinot. Jego inne nazwy to Mellon d’Arbois (Jura), Klevner (Alzacja), Morillon i Feinburgunder (Austria). Sama nazwa szczepu pochodzi od miejscowości w Macon. 
Poprawiony: wtorek, 14 października 2008 12:05
Więcej…
 
Cabernet Sauvignon PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:40
Nawet dla osób mało zainteresowanych winiarstwem a jedynie pobieżnie traktujących pite przez siebie wina nazwa nazwa „Cabernet Sauvignon” jest dość dobrze kojarzona i rozpoznawalna.

 

Uprawy szczepu Cabernet Sauvignon są obecnie jednymi z najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Dojrzewające w dębinie Cabernety są winami o najbardziej rozpoznawalnym aromacie i smaku. Szczep pochodzący z Medoc w Bordeaux w ciągu 200 lat zrobił zawrotną karierę podbijając praktycznie wszystkie (z wyjątkiem Antarktydy) kontynenty.
Poprawiony: poniedziałek, 22 sierpnia 2011 09:33
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 2