Słowniczek win
Wino PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 19 czerwca 2009 11:01

WINO – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji soku z winogron, która w tym przypadku jest nazywana procesem winifikacji. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.

Poprawiony: piątek, 19 czerwca 2009 11:20
Więcej…
 
Irygacja PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 06 stycznia 2009 10:31
IRYGACJA – najczęściej budzi irytację, gdy chodzi o uprawę winorośli. W większości regionów europejskich zabroniona, jednak w upalnym i suchym klimacie konieczna. Powszechnie sądzi się, że nawadnianie wyklucza jakościowe wina. Jednak już starożytni Egipcjanie wykorzystywali dobrodziejstwo zalewów, a dziś Andy pomagają winnicom w Chile. Woda jest roślinom niezbędna, ale jej nadmiar zwiększa plony. Australijczycy, których ten problem najbardziej dotyczy, opracowali precyzyjną irygację kropelkową, pozwalającą kontrolować jakość winogron i robić świetne wina! 

Poprawiony: wtorek, 06 stycznia 2009 10:32
 
Garbniki PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 06 stycznia 2009 10:24

GARBNIKI  – inaczej taniny. Występują naturalnie w skórkach winogron i drewnie dębowym. Przy maceracji, a później podczas ewentualnego dojrzewania w dębinie, przenikają do wina, budując jego strukturę i nadając mu wytrawny charakter. Zawartość garbników wyczuwamy przy degustacji, mając wino w ustach. Mówimy, że jest ono taniczne, gdy czujemy efekt ściągający i wysuszający, w skrajnych przypadkach powodujący niemal odrętwienie języka. Również dzięki garbnikom podobnie odbieramy mocną, gorzką herbatę. W winie jednak z czasem garbniki łagodnieją, stają się miękkie i cieszą podniebienie.

Poprawiony: wtorek, 06 stycznia 2009 10:31
 
Dymion PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 03 listopada 2008 18:02

DYMION – szklane naczynie, w którym bulgocze fermentujące wino porzeczkowe u dziadków na wsi. Wielcy winiarze zaś fermentują w nich niewielkie ilości rzadkich win na potrzeby eksperymentów, bez ryzyka utraty dużej ilości wina z kadzi. Tak powstaje i dojrzewa latami, a nawet całymi wiekami najcenniejsze dobro Tokaju, bursztynowo złota Essencia, w której zawartość cukru przekracza 500 g/l! Podobnie we francuskim Roussilon, wina też słodkie, ale czerwone, Banyuls czy Maury, dojrzewają w szklanych dymionach. 

Poprawiony: poniedziałek, 03 listopada 2008 18:12
 
Finał PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 03 listopada 2008 17:52

FINAŁ – inaczej zwany finiszem lub bardziej swojsko końcówką wina. Określa końcowe wrażenia degustacyjne, posmak, jaki trunek pozostawia po sobie w ustach. Degustatorzy zwracają uwagę na czas jego trwania, charakter smakowy i aromatyczny. Istotna w finale jest także ewolucja smaku, bowiem harmonia złożoności cechuje szlachetne trunki. Długi i interesujący finał mają zatem nie tylko mecze piłkarskie, ale i wysokiej klasy wina czerwone, raczej leżakowane w beczkach dębowych. Parafrazując pamiętne zdanie pewnego ekspremiera, wino poznaje się po tym, jak się kończy!

Poprawiony: poniedziałek, 03 listopada 2008 18:17
 
Więcej artykułów…
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 3