Słowniczek win
Dąb PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 09 października 2008 10:48
DĄB – symbol siły, czczony przez dawnych Słowian. Między innymi ze względu na sporą zawartość tanin dużą wytrzymałość jest podstawowym materiałem do produkcji beczek przeznaczonych na dojrzewanie wina. Najmocniejsza jest odmiana europejska quercus robur, zwłaszcza z francuskich lasów Allier czy Limousin. Szybsze dojrzewanie wina i słodszą kompozycję aromatów zapewnia dąb amerykański, quercus alba, popularny w hiszpańskiej Rioja. We Włoszech z kolei eksploatuje się zasoby bałkańskiej dębiny lub jeszcze tańszej, węgierskiej. Dużo beczek wykorzystanych przez winiarnie stosuje się dalej do wieloletniego leżakowania destylatów. 

Poprawiony: czwartek, 09 października 2008 11:57
 
Chateau PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 09 października 2008 10:47
CHATEAU - (fr.) zamek, częste określenie posiadłości winiarskiej, używane głównie w regionie Bordeaux. Odpowiednik semantyczny włoskiego Castello, hiszpańskiego Castillo. Wiele tradycyjnych Cateau to faktycznie budowle w stylu wiejskich dworków obronnych, małe zamki ozdobione wieżyczkami, których wizerunek pojawia się na etykiecie francuskiego wina. 
Obecnie charakter obronny zanika, ale architektura jest bardzo reprezentacyjna, będąc wizytówką winiarni. To zjawisko nie tylko bordoskie. W innych ważnych regionach częściej występuje określenie Domaine, szczególnie na południu Francji lub Clos, jak w Burgundii. 
Poprawiony: czwartek, 09 października 2008 11:56
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 3