Słowniczek win
Bodega PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 10 października 2008 08:31

BODEGA (hiszp.) – dosłownie: piwnica, w której przechowuje się wino do leżakowania. Większość winiarni i rodzinnych domów winiarskich w Hiszpanii używa tego określenia w swojej nazwie handlowej, najczęściej w liczbie mnogiej, bodegas, podobnie jak francuskie Caves. Prosta sprawa, ale schody, jak to w piwnicy, zaczynają się przy próbie wymówienia tego wyrazu. W Polsce radzą sobie z nią tylko iberyści. 

Poprawiony: piątek, 10 października 2008 08:53
 
Blend PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 10 października 2008 08:31

BLEND (ang.) – czyli mieszanka, kompozycja trunku zbudowana na bazie alkoholi bazowych jednego gatunku, ale w różnym wieku, z różnych beczek czy kadzi. Fachowe mieszanie jest prawdziwą sztuką, a najbardziej udane blendy, często o starych recepturach, to pilnie strzeżone sekrety producentów. Starsze blendy koniaku czy whisky mogą składać się nawet z kilkudziesięciu destylatów. W wypadku win, gdzie zestawia się ze sobą różne odmiany winorośli, mówi się raczej o kupażu niż blendzie. 

Poprawiony: piątek, 10 października 2008 08:53
 
Barrique PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 10 października 2008 08:30

BARRIQUE (fr.) – popularne określenie na jeszcze popularniejszą beczkę bordoską. Na temat dojrzewania win, głównie czerwonych, w beczkach dębowych i ich dobrym wypływie na jakość trunku napisano już wiele. Ważny jest rozmiar. W barriques mieści się 225 litrów wina. Koszt nowej beczki oscyluje, zależnie od gatunku drewna i klasy bednarza, w okolicach kilkuset euro. Z reguły używa się jej prze trzy sezony.

Poprawiony: piątek, 10 października 2008 08:54
 
Decanter PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 09 października 2008 10:49
DECANTER – (ang.) karafka. Nazwa najpoczytniejszego brytyjskiego miesięcznika, poświęconego winom. Magazyn ten przynosi wiele bieżących informacji i analiz sytuacji światowego rynku winiarskiego, będąc źródłem wiedzy i poradnikiem dla wyznawców Bachusa. Recenzje i oceny win są z reguły powściągliwe i wyważone, podobnie jak światopogląd wyspiarzy. 
Miłośnicy makaronizmów w polszczyźnie i niespełnieni angliści zamiast rodzimego terminu karafka. Szczerze odradzamy i wraz z profesorem Miodkiem apelujemy o czystość naszego języka ojczystego !
Poprawiony: czwartek, 09 października 2008 11:58
 
Dąb PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 09 października 2008 10:48
DĄB – symbol siły, czczony przez dawnych Słowian. Między innymi ze względu na sporą zawartość tanin dużą wytrzymałość jest podstawowym materiałem do produkcji beczek przeznaczonych na dojrzewanie wina. Najmocniejsza jest odmiana europejska quercus robur, zwłaszcza z francuskich lasów Allier czy Limousin. Szybsze dojrzewanie wina i słodszą kompozycję aromatów zapewnia dąb amerykański, quercus alba, popularny w hiszpańskiej Rioja. We Włoszech z kolei eksploatuje się zasoby bałkańskiej dębiny lub jeszcze tańszej, węgierskiej. Dużo beczek wykorzystanych przez winiarnie stosuje się dalej do wieloletniego leżakowania destylatów. 

Poprawiony: czwartek, 09 października 2008 11:57
 
Więcej artykułów…
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 3