Dekantowanie Drukuj
Wpisany przez Administrator   
piątek, 03 października 2008 14:24

Dekantowanie winaDekantowanie to nic innego jak przelewanie wina do karafki. Wprawdzie większość win nie wymaga dekantowania, to są jednak przypadki kiedy warto to zrobić. Pierwszy powód to oddzielenie osadu od wina. Tego typu osad znajdziemy często w winach z wyższej półki, jest on zazwyczaj oznaką dobrego wina i powstaje w czasie jego dojrzewania. Jeśli mamy zatem do czynienia ze starszym rocznikiem lub jakimś winem wzmocnionym to warto je zdekantować. Wprawdzie powstały osad jest zupełnie nieszkodliwy, jednak może być po prostu nieprzyjemny i jest raczej niepożądany.

Oddzielenie wina od osadu należy przeprowadzić bardzo delikatnie, tak aby osad cały czas pozostawał na dnie butelki. Aby móc dobrze obserwować co się z nim dzieje najlepiej ustawić za butelką świeczkę, która doda odrobiny czaru do całej operacji.

 
Drugim dobrym powodem do dekantowania wina jest przypadek kiedy mamy do czynienia z młodym winem, które przeznaczone było do dłuższego leżakowania. Dekantuje się je w celu złagodzenia jego ostrości, chodzi o to aby wino złapało jak najwięcej kontaktu z powietrzem. W tym wypadku należy to zrobić szybko i energicznie.
 
Dekantacja może wydawać się pretensjonalna i trącić snobizmem, ale nie w odniesieniu do prawdziwie starych win. Niektóre wina, szczególnie stare porto, ale także inne bardziej ekstraktywne wina, tworzą lżejszy lub cięższy osad. Może to być rodzaj ciemniejszego zabarwienia butelki a nawet twardej skorupy lub luźnego osadu. Niektóre białe wina, na przykład riesling, stabilizowane w niskiej temperaturze, mogą tworzyć ciężkie, nierozpuszczalne kryształki, które nie mącą wina. Jeżeli zakupiłeś stare wino, szczególnie rocznikowe porto, powinieneś je zostawić w spokoju przez kilka dni, a przynajmniej na 8 – 10 godzin i ostrożnie zdekantować. Otwierać butelkę należy bardzo ostrożnie, bez jej poruszania. Idealny do tego jest korkociąg marki Screwpull, który umożliwia wyjęcie korka bez poruszania butelką. Dekantację należy przeprowadzić bardzo delikatnie, spokojnie, najlepiej podświetlając butelkę świecą. Przelewać można do specjalnego dekantera lub do czystej butelki.
Poprawiony: środa, 26 listopada 2008 15:01