Degustacje
Degustacje - Nowa Zelandia PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:26
Spis treści
Degustacje
Degustacje Słowenia
Degustacje Austria
Degustacje Francja
Degustacje Niemcy
Degustacje Węgry
Degustacje Hiszpania
Degustacje Nowa Zelandia
Degustacje Bośnia i Harcegowina
Degustacje RPA
Degustacje Chile
Degustacje Urugwaj
Degustacje Cypr
Degustacje Włochy
Degustacje Portugalia
Wszystkie strony

NOWA ZELANDIA

Pinot Noir 2006 (bardzo dobre)

Babich to solidny producent, który z roku na rok utrzymuje dobry poziom. Tutaj mamy rzetelnie skrojone pino noir. Jest tu dobrze zachowana struktura owocu, niezły balans (nie przytłacza nadmiar cech beczkowych), jest trochę nuty wiśni, rabarbaru, żurawiny i tonacji korzennych. Gdzieś w tle majaczy nuta konfiturowa, alkoholowa. W sumie dobre wino, choć brak mu trochę ostatecznego wykończenia, które kazałoby naprawdę mocno mu przyklasnąć. Mimo to jest bardzo porządnie wykonane.


Black Label Sauvignon Blanc 2007 (interesujące, ma styl)

Pinot noir wiedzie prym wśród nowozelandzkich win czerwonych, a sauvignon blanc – wśród białych. Tutaj mamy do czynienia z rasowym, dobrze wyeksponowanym charakterem tej białej odmiany. Sporo typowych dla sauvignon zielonych nut: pokrzywy, agrestu, ogórkowej skórki, świeżo skoszonej trawy. Wino żywe, z pazurem, z wybijającą się „kryształową” kwasowością i lekkim mineralnym podbiciem. Znam wielu, którzy kochają ten żwawy, czysty styl win.

Pinot Noir Rose 2006 (niezłe, przyzwoite)
Matahiwi Estate choć młoda, jest jedną z największych rodzinnych winiarni w Wairarapa. W tych różowym pinot noir znajdziemy sporo dobrych rześkich i świeżych aromatów. Są tu też poziomki, krzak malin, trochę kwiatów i lekkich, świeżo zerwanych owoców. Lekka goryczka przypominająca smak świeżo rozgryzionego pędu. Proste, smaczne i odświeżające wino. Świetne na lato.

Riesling 2006 (interesujące, ma styl)
Dobra, soczysta budowa. Intensywne aromaty i smaki zbudowane na świeżej, wydatnej nucie owoców, trawy i ziół. Sporo tu jabłka, świeżych owoców tropikalnych poukładanych w dość jędrną, choć na pewno nie doskonałą strukturę. Usta w charakterze „zielone”, soczyste, z nerwem. Jest tu ładnie wybrzmiewająca świeżość i obfitość owoców. Znakomite na gorące dni, do chudych ryb przygotowanych na parze lub zwyczajnie jako aperitif. 

Sauvignon Blanc 2006 (interesujące, ma styl) 
Wino żwawe i charakterne, dość ostre, z akcentami skórki z jabłka, beczki po kapuście, przejrzałego agrestu i skoszonej trawy. Dobrze ustawiona kwasowość wina czyni je atrakcyjnym – ma ożywczą lekkość, sporo wigoru i roślinno – owocowej tonacji, która przyjemnie odświeża usta i czyni wino dobrym towarzyszem spotkań na tarasie.


Poprawiony: wtorek, 03 września 2013 09:22