Degustacje
Degustacje - Hiszpania PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:26
Spis treści
Degustacje
Degustacje Słowenia
Degustacje Austria
Degustacje Francja
Degustacje Niemcy
Degustacje Węgry
Degustacje Hiszpania
Degustacje Nowa Zelandia
Degustacje Bośnia i Harcegowina
Degustacje RPA
Degustacje Chile
Degustacje Urugwaj
Degustacje Cypr
Degustacje Włochy
Degustacje Portugalia
Wszystkie strony

HISZPANIA   

Cava Tradicio Brut (niezłe, przyzwoite)

Letnie upały i wakacje to czas na Cavę – pieniste i żwawe wino z hiszpańskiej Katalonii. Tutaj mamy do czynienia z winem, do wyprodukowania którego użyto trzech tradycyjnych odmian: macabeo, xarel – lo i parellada. Wyczuwa się w nim dojrzałe jabłko, ananasa, chleb i nieco drożdży. W ustach rozwinięte, dojrzałe (są tu orzechy laskowe, biszkopt, trochę masła i trochę grapefruitowej goryczki). Wino pieniste, wybrzmiewające smakami owoców egzotycznych, chlebowej skórki i gruszek.


Prios Maximus Crianza 2004 (interesujące, ma styl)

Nowość na polskim rynku. Wina z Ribera del Duero zasłużenie cieszą się powodzeniem wśród konsumentów na całym świecie. Tutaj mamy wino z piękną ciemną szatą, w nowie ujawniają się jeżyny, jagody, żwir i popiół. Jest nieźle już rozwinięte, mocno owocowe, soczyste, zwarte i gładkie, z dobrze rozwiniętą paletą barw, aromatów i smaków. Wino muskularne, trochę jeszcze swą młodością napięte, ale daje sporo frajdy. Ze szech miar uczciwie wykonane i rasowe, pokacujące możliwości win znad Duero.


Cava Brut Rose Reserva (interesujące, ma styl)

Cavas Vilamau została utworzona w ubiegłym wieku na brzegach rzeki Lavernó jako mała firma specjalizująca się w produkcji najwyższej klasy win i cavas. W 1982 r. weszła w skład spółki González Byass. Winnice Vilarnau leżą za pasem górskim Montserrat na wysokości 250 m n.p.m. Omawiana tu cava jest solidnie zrobiona i żwawa. Kupaż dwu odmian trepat i pinot noir. 24 – godzinna maceracja pozwoliła na uzyskanie ładnego, apetycznego koloru. Są tu poziomki, truskawki i owoce leśne ułożone na śmietankowo – maślanym podbiciu. Daje to w efekcie bardzo przyjemne, odświeżające, nieco deserowe wrażenie, choć wino należy do wytrawnych. Gdzieś daleko w tle, na finiszu ujawnia się lekko rustykalna nuta piwnicy, cemntu, starego drewna, hibiskusa i owocu róży. Jest to wino przyjazne, odświeżające – miękkie, galaretkowo – landrynkowe. Idealny towarzysz wielu przekąsek, kanapek czy drobiowych pasztetów.


Prios Maximus Reserva (bardzo dobre)

Bardziej dojrzała i dłużej spoczywająca w beczce wersja wina w winiarni Prios. Aromatyczno – smakowa kompozycja wina jest gęsta „czarna” i tłusta. Sporo klimatów ziemistych, podwórkowych, jest też akcent leśny (mech, opadłe liście). W ustach wybija się solidna, esencjonalna konfitura jeżynowa i wspaniały gęsty estrakt dojrzałych ciemnych owoców. Dobrze przytarte w beczce taniny świetnie podkreślają charakter wina, w finale da się wyczuć nieco smoły i czarnego, żwirowego osadu. Stylowe.


Cava Brut Reserva (bardzo dobre)

Jeśli dać jej trochę czasu w kieliszku, to ładnie się rozwinie. Da się wychwycić jabłko, kwiaty polne, lekkie tonacje świeżych migdałów i orzechów laskowych. Jest to cava pienista, gęsta, o solidnym ciele, w ustach ujawnia się sok z cytryny, pestki grapefruita, ziarna słonecznika. Ma dobry ciężar i jest dość długa, w finale ukazuje mieszankę wowoców cytrusowych z puszki. Tylko na początku brak trochę głębszego złożenia, jest trochę stonowana, ale smaczna i ma bardzo ciekawy rejestr dojrzałych aromatów chlegogo – orzechowych. No i rzeczywiście interesująco i konsekwentnie się rozwija.
Prios Maximus Crianza 2004 (bardzo dobre)
Nowość na polskim rynku. Wina z Ribera del Duero zasłużenie cieszą się powodzeniem wśród konsumentów na całym świecie. Tutaj mamy wino z piękną ciemną szatą, w nosie ujawniają się jeżyny, jagody, żwir i popiół. Jest nieźle już rozwinięte, mocno owocowe, soczyste, zwarte i gładkie, z dobrze rozwiniętą paletą barw, aromatów i smaków. Wino muskularne, trochę jeszcze swą młodością napięte, ale daje sporo frajdy.
Ze wszech miar uczciwie wykonane i rasowe, objawiające możliwości win znad Duero.
Seleccion Especial 2004 (bardzo dobre)
To wino jest dowodem na to, że producent nie zawsze musi się bardzo starać o to, by jego winnica mieściła się w granicach apelacji. Winnice Abadia Retuerta wybiegają poza obszar słynnej Ribera del Duero, ale wiele na tym nie tracą. Mimo, że na etykiecie wina jest informacja, że to „zaledwie” wino regionalne (vino de la tierra), to dzięki takiemu posunięciu winiarz zachowuje większą swobodę w jego produkcji. Ta niezależność i nieskrępowany styl może się podobać – wino jest jędrne i soczyste. Aromaty bogate, prężne, głębokie: ciemne, dojrzałe owoce, smoła, tłusta czarna ziemia, opadłe liście, spalone drewno. W ustach jest chłodne i szczodre, ma chłodną elegancję i umiar, które pozwalają w oszczędnym i umiarkowanym stylu dostrzec prawdziwą klasę.
Corona de Aragón Crianza 2001 (interesujące, ma styl)
Bogaty kupaż Tempranillo i cariniena, cabernet i garnacha dał bardzo ładny i głęboki kolor. Wino jest czyste i równo poukładane. Są tu aromaty lasu, akcenty dojrzałych jeżyn, jagód, poszycia leśnego. Trunek nieco posępny, utrzymany w dekadenckim klimacie. Jego chłodna i powściągliwa elegancja może się podobać. Wino ma bowiem wyrazistą, ale nieagresywną linię. Jest dobrze poukładane, ma dyskretny urok. W finale ładnie akcentuje taniny, owocowość i lekko korzenne rejestry.
Montgo Monastrel - Shiraz 2004 (niezłe, przyzwoite)
Lekko dębowo - waniliowe i nie wykluczone, że zamiast beczki użyto tu słynnych dębowych chipsów, które lekko zmiękczyły i zaokrągliły smak, oddając również trochę garbników. W aromatach wiśnia, pestka i zleżałe kakao. I w nosie, i w ustach pojawia się coś, co przypomina odwiedziny w dużych fabrykach wina - "atmosferę" masówki, trochę goryczy i chlorowej nieczystości.


Poprawiony: wtorek, 03 września 2013 09:22