Degustacje
Degustacje - Węgry PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:26
Spis treści
Degustacje
Degustacje Słowenia
Degustacje Austria
Degustacje Francja
Degustacje Niemcy
Degustacje Węgry
Degustacje Hiszpania
Degustacje Nowa Zelandia
Degustacje Bośnia i Harcegowina
Degustacje RPA
Degustacje Chile
Degustacje Urugwaj
Degustacje Cypr
Degustacje Włochy
Degustacje Portugalia
Wszystkie strony
WĘGRY


Somloi Cuvée (interesujące, ma styl)

Wina z Somlo ciągle czekają na odkrycie, choć miłośnicy węgrzynów od dawna mają na ich temat wyrobione zdanie, i to dobre. Tutaj mamy wino poważne, które ma swój ciężar i indywidualny styl. Wyczuwalne są: wosk, parafina, dojrzałe jabłko i pestki, całość wyważona i stonowana. Na tym nie koniec. Jest też słoma, akcent suszonych pestek dyni i migdałów, miód, suche kwiaty lipy. Wino dość gęste, z oleistą fakturą i ciężarem owocu, co w połączeniach z potrawami predysponuje je do żółtych serów i gęstych białych sosów śmietanowo – serowych.


Juhfark reserved 2003 (interesujące, ma styl)

W aromatach dominują gruszki, miód, mokra bawełna, słoma. W ustach jest stonowane, gęste, dobre do serów, sosów śmietanowo – serowych. Poza tym pojawia się tu wanilia i surowe białko. Wino ciekawe i trochę nietypowe, lekko ziołowe i rumiankowe. Kto lubi esencję owocu, nieco staromodny, ale rasowy styl win, polubi je. W finale ujawniają się aromaty starego drewna, masła, orzechów laskowych, a w głębokim tle nawet delikatny powiew jodyny (?)


Frettner 2004 (interesujące, ma styl)

Rodzina Weninger pochodzi z Austrii, gdzie w Burgenland, nad Jeziorem Nezyderskim produkuje wspaniałe wina. Swoją sztukę winiarską wykorzystać zechcieli również w węgierskim Sopron – mało może u nas znanym, ale interesującym regionie winiarskim. Wino jest kupażem Syrah, merlot, kekfrankos (z winnicy Frettner o południowo – wschodniej wystawie), spędziło 16 miesięcy we francuskich beczkach. Ma ciemne, głębokie i nieco posępne aromaty czarnego bzu, jeżyn, pestek, suchych liści i mchu. Usta zachowują ten leśny klimat, w tle ukazują się delikatnie alkoholowe rejestry. Ma dekadencki charakter i „czarne” klimaty korzeni i runa leśnego. Dobra kwasowość i starannie wyekstrahowane taniny dają odpowiednią strukturę. Mimo zdecydowanego charakteru zachowana jest tu pewna gładkość. Ma w sobie coś. Nie tylko dla ponuraków.


Tokaj Furmint Dry 2006 (interesujące, ma styl)

Żwawy soczysty i smaczny tokaj w podstawowej wersji z posiadłości, która już od paru ładnych lat konsekwentnie wpisuje się w silną czołówkę winiarzy znad Bodrogu i Cisy. Wyczuwalny wosk, dojrzałe jabłka, pszczeli propolis i nuty miodowe, akcenty kwiatów i syropu z lipy. Dobry przykład ekstraktywnego furminta w wersji dry. Żywy, świeży, z dobrą strukturą i kwasowością pokazuje, że nawet podstawowe wersje mogą być winami naprawdę dobrymi. Długie i esencjonalne, wybrzmiewa odświeżającymi akcentami mieszanki dojrzałych owoców cytrusowych.
Kopár Cuvée 2004 (bardzo dobre)
Esencjonalne i intensywne. Bogata paleta aromatów: warzywne (papryka, suszone pomidory), świeże zioła, pieprz, skóra, trochę grzybów. W ustach jest surowe i jeszcze trochę nieprzetarte, ale przy tym obfite, równe, nieco surowe, charakterne, na pewien sposób klasyczne. Da się wyczuć świeże owoce leśne, pastę pomidorową i nieco piwnicznych aromatów. Wino bardzo interesujące i ze wszech miar warte uwagi. Ma dobrą kwasowość i niezły potencjał, z czasem powinno się znakomicie rozwinąć.
Grande Cuvée 2000 (bardzo dobre)
Kupaż refosk (80 proc.), cabernet Sauvignon (15 proc.) i Merlot (5 proc.) dojrzewających przez 27 miesięcy w nowych francuskich beczkach. Ma ładny aksamitny aromat, jest lekko stonowane, w kieliszku rozwija się powoli, ujawniając aromaty runa leśnego, kory, jeżyn, czereśni i popiołu. Wino zgrabne, intrygujące. Usta są stylowe, wyrysowane z umiarem, ale winu nie brak prężności i obfitości. Jest tu miękkość, gracja oraz wiele poruszających tonacji aromatyczno – smakowych. Tylko lekko palący finał i brak prawdziwie eleganckiego wykończenia nie pozwala dać mu sześciu gwiazdek. Ale i tak jest to wino wielkie.
Cabernet – Merlot Rose 2006 (interesujące, ma styl)
Kolor delikatny, nasycony, przyjemnie różowy, nie razi landrynkową tonacją, co często zdarza się w tej kategorii win – można rzec – klasyczny. Całość wrażeń układa się w jeden pozytywny ciąg: wino jest świeże, rześkie, żywe, przyjemne i czyste. Aromaty świeżych truskawek i malin. Smaki umiarkowane i odświeżające. Struktura wina wydaje się odrobinę pustawa i tu przydałaby się lepsza budowa i równowaga. Ale mimo to układa się dość równo, ma dobrą kwasowość i świeży, egzotyczny, nieco cytrusowy finał. Dobra cena. Naprawdę mocne cztery gwiazdki.
Kékfrankos 2006 (interesujące, ma styl)
To soczyste wino niesie ze sobą aromaty wiejskiego podwórka, podpalanej kawy, tostów oraz mokrego tytoniu. Nie brakuje tu gładkiej substancji ciemnego owocu, jędrnego, wyrazistego. W ustach w zasadzie wino prezentuje się podobnie, ma przy tym dobry garbnik i należytą kwasowość. W końcówce jest lekko pyliste, finał tworzy delikatna paleta wieloowocowych smaków.


Poprawiony: wtorek, 03 września 2013 09:22