Degustacje
Degustacje - Francja PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:26
Spis treści
Degustacje
Degustacje Słowenia
Degustacje Austria
Degustacje Francja
Degustacje Niemcy
Degustacje Węgry
Degustacje Hiszpania
Degustacje Nowa Zelandia
Degustacje Bośnia i Harcegowina
Degustacje RPA
Degustacje Chile
Degustacje Urugwaj
Degustacje Cypr
Degustacje Włochy
Degustacje Portugalia
Wszystkie strony
FRANCJA

Baron Natanie 2004 (bardzo dobre)
Wino ze specjalnej serii. Oprócz win Mouton Cadet powstało bowiem kilka wyselekcjonowanych, limitowanych win pochodzących z różnych apelacji w Bordeaux (na etykiecie dawni baronowie Rothshildowie). Ten Pauillac jest rozwinięty, owocowy, miękki, w ustach układa się statecznie, ale nie za ciężko. Wino jest trochę „zwierzęce”. Spotykamy tu sporą paletę organoleptycznych wrażeń, pojawia się: kawa, znoszona skóra, grzyby, las, jest też trochę rustykalne, z akcentami poukładane, z dobrym balansem wszystkich składników. Brak tu tej chropawej, twardej struktury, jaką mają np. bordoskie wina z okręgu Graves. Znakomicie wypada w połączeniu z wołowiną.

Brut Classic (nierocznikowy) (bardzo dobre)
Znakomita winiarska robota i w dodatku za przyzwoite pieniądze. Należą się więc wyrazy uznania dla importera za pomysł i umiejętne „wyłowienie” producenta szampana, który przy zachowaniu właściwej proporcji cenowej oferuje bardzo solidne, zgrabnie ułożone i po prostu smaczne wino. Oczywiście trunek ma o wiele więcej do zaoferowania – dobrą pienistość, znakomite podbicie smaku szlachetnym, czystym owocem, zwięzłą i energetyczną kwasowość. Wszystko to daje na początku obietnicę, którą wino pomału, acz konsekwentnie spełnia, ofiarując szlachetny smak, poczucie elegancji i dobrego balansu. Sporo tu nut świeżego jabłka, kwasu chlebowego, pojawia się także delikatne dotknięcie owoców cytrusowych (brzoskwinia, cytryna, melon). Wszystko jest tu poukładane na wyrazistej, gładkiej nucie. Czysta przyjemność picia i kontemplacji szampańskiej sztuki tworzenia wina. 

Château de Nozay 2006 (interesujące, ma styl)
Wino dość soczyste i krągłe. Są tu wyraźne i miłe dla nosa akcenty kwitnących drzew owocowych. W ustach objawia się dobra struktura i odpowiedni ciężar owocu. Wino w kieliszku od początku rozwija się konsekwentnie, oferując degustatorowi jędrną owocowość, dość gładką strukturę i egzotyczną esencję owoców cytrusowych. I niby większość pokładanych w nim oczekiwań spełnia, jednak brak tu  jakiegoś ostatecznego rysu. Chciałoby się jeszcze odrobinę więcej świeżości, kwasowości, podbicia smaku, czegoś co harmonijnie dopełniałoby obrazu całości. Wtedy Château de Nozay byłoby winem doprawdy bardzo dobrym. No ale cóż – nie zawsze można mieć wszystko.
Mes Amis 2005 (interesujące, ma styl)
Dobry dojrzały owoc, ale nieprzesłodzony – sporo tu szorstkości, lekkiej konfitury, tanin i odrobina niedojrzałej tarniny. W nosie i ustach objawia się konsekwentnie, równo. Akcenty tarniny, czarnej porzeczki, czarnego bzu, a w tle akcenty czekoladowe.
Côte d’Arbo 2005 (interesujące, ma styl)
Czarne, wykonane z polotem i pomysłem. Jest tu chropawa szorstkość asfaltu, akcent alkoholu i solidne podbicie owocowości. Zwarte, dobrze przytarte taniny. Wino ma w sobie coś rasowego, co łatwo zjednuje podniebienie. Może brak mu ogłady i jest przez to nieco „barbarzyńskie”, ale przez to właśnie jest pociągające. Chciałoby się lepszego finiszu, ale i tak jest nieźle.
Château d’Aydie (interesujące, ma styl)
Trochę sztuczna, buraczana nuta. W temperamencie nieco chłodne, aromaty i smaki owocowe (jeżyna, czereśnia z pestką, czarny bez). Wydaje się trochę za suche, brak mu rozwinięcia, skrzydeł elegancji, finał suchy, bez złożenia.
Mouton Cadet Reserva 2005 (interesujące, ma styl)
Malina, czarna porzeczka, trochę suchego drewna. Wino rozwinięte, o dobrej strukturze. Wyczuwalna marmolada wieloowocowa, korzenne stonowane tło (czarny pieprz, cynamon). Wino poukładane z dobrym balansem składników. Brak tu tej chropawej twardej struktury, jaką miało wino z Graves. Znakomicie łączy się z wołowiną.

 



Poprawiony: wtorek, 03 września 2013 09:22