Degustacje
Degustacje - CHILE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:26
Spis treści
Degustacje
Degustacje Słowenia
Degustacje Austria
Degustacje Francja
Degustacje Niemcy
Degustacje Węgry
Degustacje Hiszpania
Degustacje Nowa Zelandia
Degustacje Bośnia i Harcegowina
Degustacje RPA
Degustacje Chile
Degustacje Urugwaj
Degustacje Cypr
Degustacje Włochy
Degustacje Portugalia
Wszystkie strony
CHILE
Santa Digna Reserve Cabernet Sauvignon Rose 2007 (interesujące, ma styl)
Z winami różowymi jest pewien kłopot – nie wiedzieć, czemu nie cieszą się ona tak dużym powodzeniem jak białe i czerwone. A szkoda, bo są to często wina świeże, niosące orzeźwienie i przyjemną strukturę smaku. To chilijskie różowe wydanie caberneta Sauvignon ma kolor umiarkowany, ładnie nasycony, w tonacji lekko landrynkowy. W ogólnym charakterze jest to dobre, odświeżające „tarasowe” wino. Ujawnia gładkie i rześkie aromaty galaretki owocowej, poziomek i kompotu z rabarbaru. Usta troszkę słodkawe, miękkie, poprawne i przystępne. Jest tu przyjemna nuta owocu, rozgrzana nieco akcentem alkoholowym. Wino względnie łatwe w piciu i działające odświeżająco. Może ma odrobinkę nieczysty finał, ale na taras będzie jak ulał.
Neblina Cabernet Sauvignon 2006 (interesujące, ma styl)
Chilijski Cabernet Sauvignon tym razem w wersji klasycznej, czerwonej. Jest tu dość miękka, słodkawo – owocowa nuta, uwydatnia się też akcent lekko mokrego tytoniu, a także odrobina mięsnej faktury aromatów. Usta są owocowo – pikantne, wyrysowane konsekwentnie i równo. Wino utrzymane w stylu raczej masowym, ale z drugiej strony w tej cenie nie należy oczekiwać fajerwerków, i tak zachowuje odrobinę charakteru. W ustach wyraźnie wyczuwa się garbnikowa szorstkość pestek i skorupki orzecha, a także delikatnie mentolowy niuans. Jest owocowo i smacznie. To wino skrojone przyzwoicie, równo, choć nieco zachowawczo. Na kolana nie rzuci, ale też specjalnie nie zawiedzie. Tak to już z tymi niedrogimi „chilijskimi” winami jest.
Don Maximiano Founder’s Reserve 2000 (bardzo dobre)
Słynne wino z prawdziwie legendarnej chilijskiej winnicy. Piękna, czysta i wyrazista faktura. Zgrabny, klasyczny skład odmian (89 proc. cabernet Sauvignon, 5,5 proc. shiraz, 3 proc. cabernet franc 2,5 proc. petit verdot) dał prawdziwie elegancką całość. Dużo tu dojrzałych, ciemnych owoców (wiśnia, czereśnie, jeżyny, maliny), a także opadłych liści, suchej ściółki. Dobre, dojrzałe taniny nadają winu wyrazistości i charakteru. W ustach objawia się obfitością owocu. Wybrzmiewa długo, intensywnie, niosąc lekkie pikantne i czekoladowe akcenty.
Carmenére Reserva 2004 (interesujące, ma styl)
W pierwszym nosie ujawniają się nieco rustykalne nuty stajni, obory, starej skóry (co nie wszystkich musi zjednywać), jest też odstała woda z kwiatów w wazonie i nuta wodorostów. Mimo tej nieco zakręconej palety aromatów nos jest zachęcający, ciekawy. Usta podobnie – lekko zwierzęce, nieokrzesane, taniny są tu wyraziste, ale nieagresywne. W finale znowu ciekawe aromaty: starej derki beczki, podpalonego tostu. Całość jednak dość miękka i przystępna. Słowem jest interesująco, nietuzinkowo. Podniecające.
Cabernet Sauvignon 2002 (interesujące, ma styl)
Dobra, gęsta winna esencja. Obfita paleta owocowych aromatów (czarna porzeczka, jeżyny, konfitura śliwkowa) i lekki akcent alkoholowy daje wrażenie pełności, gęstości oraz obfitości wina. W ustach układa się „naokrągło” – ma dobrze wyprofilowane taniny i pozbawione jest agresywności, tanie ewoluuje. Finał przyjemny, długi, czekoladowo – owocowy.
Merlot 2004 Ventisquero Queulat Gran Reserva (arcydzieło)
Alkohol, gęsta wiśnia, trochę czekolady, lekka ziemistość, żwir, a także trochę ziół, macerowanej trawy. Dobrze wytrawne, z wyprofilowanymi, dojrzałymi, dobrymi taninami. Lekko palący, alkoholowy finisz. Można śmiało rzec, że jest to pełną gębą uśmiechnięty, klasyczny, nowoświatowy Merlot.
Poprawiony: wtorek, 03 września 2013 09:22