Aromaty w winie Drukuj
Wpisany przez Administrator   
piątek, 03 października 2008 13:39

Aromaty w winieAromat wraz ze smakiem i kolorem wina stanowi o jego tożsamości. Wytrawny znawca posługuje się między innymi zmysłem zapachu, jest w stanie określić zarówno pochodzenie, wiek jak i typ wina. Odróżnienie poszczególnych win wymaga treningu, przeciętny człowiek po zasłonięciu mu oczu nie jest w stanie odróżnić wina białego od czerwonego.

Proponuję zatem przyjrzeć się niektórym aromatom występującym w winach, a dzięki temu lepiej je zrozumieć, poznać i odróżniać.

Czarna porzeczka.

Jest to jeden z najbardziej klasycznych aromatów spotykanych w winach czerwonych. Jest zazwyczaj oznaką dojrzałości i koncentracji wina. Jest spotykany w czerwonych Burgundach, szczególnie zaś tych pochodzących z gleb kredowych (szczególnie Côte de Nuits). Można go również spotkać w winach pochodzących ze szczepu Syrah (szczególnie w Côte Rôtie). Najwięcej czarnej porzeczki oferuje jednak cabernet Sauvignon, nic zatem dziwnego iż często spotkamy ten aromat w winach z Bordeaux (szczególnie w Pauillac, Moulis, Listrac, St Julien, czy St Estephe). Jest też jedną ze składowych aromatów Cabernet Sauvignon z Kalifornii czy Australii (np. z Coonawarry).


Wanilia

Jest to aromat spotykany w szerokiej gamie win, świadczy zaś o kontakcie wina z beczką dębową (szczególnie intensywnie jeśli jest to beczka nowa). Niektórzy twierdzą iż dąb amerykański daje czystą nutę wanilii.


Masło

Jest to typowy aromat powstający przy okazji fermentacji, stąd często spotykany jest w winach młodych. Ogólnie jest to aromat charakterystyczny dla szczepu Chardonnay. W towarzystwie orzechów laskowych stanowi podstawowe aromaty wielkich białych Burgundów (Montrachets, Mersaults, Corton – Charlemagnes). Jest również spotykany w dobrych rocznikowych szampanach.


Miód

Aromat ten jest szczególnie często spotykany w winach likierowych, które osiągnęły już swoją dojrzałość, na przykład takich jak Sauternes, Barsac, Bonnezeaux, Coteaux du Layon Chaume, czy niemieckich i austriackich Beerenauslese, Torckenbeerenauslese czy Eiswein. Bywa również spotykany w dojrzałych białych Burgundach.


Pieprz

Aromat ten jest najczęściej spotykany w winach ze szczepów Cabernet i Syrah, szczególnie tych pochodzących z gleb łupkowych. Często można go znaleźć w winach Châteaunef – du – Pape, Lirac czy Tavel ale również w dobrych winach z Rioja czy Piemontu (Barolo, Barbaresco).


Dym

Jest czasem spotykany w czerwonych Burgundach, w Bordeaux jest Charakterystyczny dla Graves. Ponadto jest naturalnym aromatem w Pouilly – Fumé czy Puilly sur Loire.


Grzyby

Odnajdziemy je w niektórych winach z Bordeaux (szczególnie w Semillion z Graves), Chablis, a nawet Syrah.


Orzech laskowy

Jest szczególnie charakterystyczny dla wielkich białych Burgundów, również dla niektórych szampanów, czy białych win Crozes – Hermitage i Sait – Péray. Można go również spotkać w dojrzałych wzmacnianych winach naturalnie słodkich (Porto, Maury, Banyuls, Rivesaltes).


Cytryna

 Jest to aromat charakterystyczny dla win białych, szczególnie zaś dla tych, które wraz z rozwojem zachowały swoją kwasowość. Znajdziemy go zatem w szampanach, niektórych winach z Doliny Loary (np. Savenieres), czy w Crozes – Hermitages. Jest on również często spotykany w Rieslingach, czasem można go odnaleźć w Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii.


Morela

Jest to aromat szczególnie charakterystyczny dla win likierowych, np. dla Sauternes, Barsac, Bonnezeaux, Quart – de – Chaume, również likierowych win niemieckich.


Truskawka

Jest aromatem spotykanym głównie w winach różowych, szczególnie gdy są one młode. Tak więc możemy go spotkać w Tavel, Lirac, Champigny czy  niektórych winach z Doliny Loary.


Wiśnia

Aromat często spotykany w młodych winach z Bordeaux, Bourgueil, Chinon, czy młodych Porto.


Ananas

Wraz z agrestem odróżnia od innych nowozelandzkie Sauvignon Blanc. Stanowi również składową aromatów win likierowych z Bordeaux.


Jabłko

Jest to aromat znajdowany często w winach młodych, również tych w trakcie fermentacji. Odnajdziemy go w młodych szampanach, (szczególnie w Blanc de noir), Chablis, Mersault czy Condrieu.
Poprawiony: poniedziałek, 20 października 2008 07:56