Jak przechowywac wino Drukuj
Wpisany przez Administrator   
piątek, 03 października 2008 14:26

Przechowywanie winWino, które ma zachować zdrowie, musi być przechowywane we właściwy sposób. Warunki w jakich przechowywane jest wino są bardzo ważne dla prawidłowego przebiegu procesu dojrzewania. Zakup dobrego trunku i jego nieodpowiednie przechowywanie można porównać do powieszenia wspaniałego dzieła sztuki w najciemniejszym kącie pokoju, gdzie nikt nie dostrzeże jego walorów. Jeśli uznamy, że wino warte jest pieniędzy, które na nie wydajemy, powinniśmy zapewnić mu odpowiednie warunki do leżakowania. Najlepszym miejscem do przechowywania wina są nie narażone na wibracje, ciemne piwnice o odpowiedniej wilgotności i stałej temperaturze. Niestety, niewielu miłośników wina może pozwolić sobie na zapewnienie swoim trunkom owych idealnych warunków dojrzewania.

Aby przechowywane w naszych domach wina zachowały jak najdłużej zdrowie, powinniśmy pamiętać o następujących zasadach:

1.    Optymalna temperatura do przechowywania wina wynosi 12°C. Zbyt wysoka temperatura przyspiesza dojrzewanie wina i skraca okres jego przydatności do spożycia, natomiast zbyt niska (poniżej 7°C) spowalnia proces dojrzewania i dłużej trzeba czekać na osiągnięcie optymalnych walorów smakowych i zapachowych. Najbardziej szkodliwe dla wina są jednak wahania temperatury (wszystkie zmiany temperatury powinny odbywać się bardzo powoli) – jeśli zapewnimy więc swojej piwniczce stałą temperaturę, to może ona wynosić nawet 18°C – nie będziemy się wtedy musieli martwić o kondycję i zdrowie naszych win. Należy pamiętać o tym, że wina białe są zazwyczaj dużo delikatniejsze od czerwonych i bardziej wrażliwe na zmiany temperatury oraz temperatury wysokie – dlatego większości z nich nie należy przechowywać dłużej niż rok w temperaturze powyżej 18°C. Zarówno w piwnicy jak i w klimatyzowanych szafach na wino zimne powietrze, jako gęściejsze, znajduje się najniżej. Dlatego też wina, które wymagają niższej temperatury serwowania lepiej trzymać na niższych półkach.
2.    Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino powinno być ciemne. Światło przyśpiesza dojrzewanie wina i wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe, wytwarzając w winie związki siarki (tzw. Efekt „smaku światła”). Szczególnie wrażliwe na światło są wina musujące oraz wina stare. Pod żadnym pozorem nie należy stosować światła jarzeniówek i lamp halogenowych ! Nieprawdą jest również, że kolorowe szkło butelki całkowicie chroni wino przed szkodliwym wpływem światła. Najlepsze do oświetlenia piwniczki z winem są zwykłe żarówki o mocy 60W. W piwnicy ze starymi winami najlepiej używać świeczek.
3.    Nie mniej ważna od temperatury jest wilgotność powietrza. Jest rzeczą niezbędną, aby przekraczała ona 50%. Idealna wilgotność powinna wynosić ok. 70 – 75% . Wilgotność przekraczająca 75% sprawia, że etykiety pleśnieją i odklejają się, wilgotność poniżej 50% jest wprawdzie dobra dla etykiet, ale bardzo niekorzystna dla korków, które wysychają i skracają potencjalną długość życia wina. Jeśli piwnica jest zbyt wilgotna, najlepiej wysypać podłogę żwirem i zainstalować odpowiednią wentylację. Jeśli piwnica jest zbyt sucha, należy nawilżyć powietrze, ustawiając pojemnik z wodą. W tym przypadku żwirowa podłoga również jest godna polecenia, bowiem jej systematyczne polewanie wodą ułatwi utrzymanie właściwej wilgotności.
4.    Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino powinno być wolne od wibracji i mocnych zapachów. Nie należy w nim przechowywać produktów o agresywnych zapachach (np. psująca się cebula, kiszona kapusta, produkty ropopochodne, farby, lakiery, etc.), gdyż przenikają one do środka butelki. Podczas czyszczenia półek, ścian i podłogi w piwnicy najlepiej wybrać łagodne środki czyszczące o możliwie neutralnym zapachu.
5.    Pomieszczenie, w którym przechowujemy wino powinno mieć również odpowiednią wentylację. Wino przechowywane w dusznym i zatęchłym pomieszczeniu może nabrać nieprzyjemnego aromatu i smaku. Cyrkulacja powietrza w piwniczce powinna być jednak bardzo łagodna.
6.    Jeśli nie dysponujemy piwnicą o naturalnej niskiej temperaturze i właściwej wilgotności, można stworzyć piwnicę sztucznie chłodzoną i nawilżaną. Bardzo ważny jest wtedy dobór odpowiedniej izolacji. Najlepszym materiałem izolacyjnym jest warstwa poliuretanu (o grubości 7 – 8 cm.). Jest to materiał bezzapachowy i nie pochłaniający wilgotności (w przeciwieństwie np. do waty szklanej), dzięki czemu stanowić będzie doskonałą izolację w piwniczce.
7.    Butelki należy przechowywać w pozycji leżącej, tak aby korek miał przez cały czas kontakt z winem i był wilgotny. Zabezpiecza to korek przed wyschnięciem i zapewnia szczelne zamknięcie butelki.
8.    Optymalny czas przechowywania wina zależy od wielu czynników (winnica, szczep winorośli, zastosowana technologia produkcji, sposób dojrzewania stosowany przez producenta, rocznik, warunki transportu i przechowywania u dystrybutora, etc.). Mitem jest powiedzenie, że wino „im starsze tym lepsze”. W rzeczywistości większość wytwarzanych dzisiaj win powinno zostać spożyte zaraz po wyprodukowaniu lub w przeciągu pierwszych dwóch lat swojego życia. Sporo win nieźle wytrzymuje próbę czasu i nadaje się do picia po pięciu czy dziesięciu latach od wyprodukowania, ale niewiele z nich zyskuje w procesie dojrzewania.  Większość win jest zdecydowanie lepsza w młodości niż po kilku czy kilkunastu latach przebywania w butelce. Zbyt długie leżakowanie wina częściej prowadzi do rozczarowań niż do satysfakcji, dlatego warto pamiętać o złotej zasadzie, że „Lepiej wypić wino za wcześnie niż za późno”. Dla zabezpieczenia się przed zbyt długim przechowywaniem wina dobrze jest prowadzić w piwniczce rejestr win, notując ewolucję każdego wina obserwowaną w trakcie otwierania kolejnych butelek z danej partii.

Rozwiązania zastępcze (jeśli nie posiadamy piwnicy odpowiedniej do przechowywania wina):
1.    Specjalna, klimatyzowana szafa na wina, z regulowaną temperaturą i wilgotnością,
2.    stojak na wina – jeśli wina przeznaczymy do stosunkowo szybkiego spożycia,
3.    oryginalne drewniane skrzynki od producenta – jeśli wina przeznaczymy do stosunkowo szybkiego spożycia.

Należy unikać przechowywania wina w lodówce dłużej niż kilka dni – szkodliwe wibracje i zbyt niska temperatura spowodują, że wino straci aromat i będzie mdłe w smaku. Nie należy również przechowywać win zbyt długo w kartonowych pudełkach – środki chemiczne używane do ich produkcji mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wino, ponadto kartony niszczą się szybko pod wpływem wilgoci.
Poprawiony: poniedziałek, 13 października 2008 09:10