Przewodnik po winach
Jakie kieliszki? PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 03 października 2008 14:07
Każdy gatunek wina wymaga innych kieliszków.
  • kieliszek do wina powinien być jak  najprostszy, wykonany z przezroczystego, możliwie cienkiego szkła bez żadnych ozdób.
  • kieliszek musi być czysty. Po myciu trzeba go dokładnie wypłukać, by na ściankach nie pozostały ślady detergentów. Zamiast zwykłych środków lepiej myć kieliszki sodą oczyszczoną, która nie zostawia śladów. Uwolniony po wlaniu wina posmak detergentu potrafi zepsuć najlepsze wino.
Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2008 16:57
Więcej…
 
Serwowanie win PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 03 października 2008 13:59

SerwowanieNajważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż określenie „temperatura pokojowa” pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18°C. O wadze temperatury podawania wina łatwo można przekonać się przeprowadzając mały eksperyment. Wystarczy otworzyć dobrze schłodzone (do temperatury 9°C) Vouvray Fontenelle, które podawane w takiej właśnie temperaturze zachwyca aromatem kwiatów polnych i delikatnym pełnym subtelnej słodyczy smakiem. Po spróbowaniu jednego kieliszka wino pozostawiamy czekając aż ogrzeje się kolejno do 12, 14, 16, 18 i 20 stopni oczywiście sukcesywnie przepłukując kubki smakowe wodą źródlaną próbujemy coraz cieplejszego Vouvray stwierdzając z zaskoczeniem, że przy 20°C wino staje się nieprzyjemnie gorzkie, jego aromat już nie zachwyca, a staje się wręcz nieprzyjemnie ostry. Podobnie będzie przy zbyt mocnym schłodzeniu. Bukiet zostanie „zabity”, a w przechłodzonym winie może wytrącić się niepożądany osad cukrowy, nie mający nic wspólnego ze szlachetnym osadem winnym.

 

Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2008 11:01
Więcej…
 
Aromaty w winie PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 03 października 2008 13:39

Aromaty w winieAromat wraz ze smakiem i kolorem wina stanowi o jego tożsamości. Wytrawny znawca posługuje się między innymi zmysłem zapachu, jest w stanie określić zarówno pochodzenie, wiek jak i typ wina. Odróżnienie poszczególnych win wymaga treningu, przeciętny człowiek po zasłonięciu mu oczu nie jest w stanie odróżnić wina białego od czerwonego.

Proponuję zatem przyjrzeć się niektórym aromatom występującym w winach, a dzięki temu lepiej je zrozumieć, poznać i odróżniać.

Poprawiony: poniedziałek, 20 października 2008 07:56
Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 2