Jakie kieliszki? PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 03 października 2008 13:07
Każdy gatunek wina wymaga innych kieliszków.
  • kieliszek do wina powinien być jak  najprostszy, wykonany z przezroczystego, możliwie cienkiego szkła bez żadnych ozdób.
  • kieliszek musi być czysty. Po myciu trzeba go dokładnie wypłukać, by na ściankach nie pozostały ślady detergentów. Zamiast zwykłych środków lepiej myć kieliszki sodą oczyszczoną, która nie zostawia śladów. Uwolniony po wlaniu wina posmak detergentu potrafi zepsuć najlepsze wino.
  • wytrzyj kieliszki czystą ścierką, tak by powierzchnia szkła była wolna od wszelkiego rodzaju zacieków i plam.
  • przed wlaniem wina dobrze jest przepłukać kieliszki niechlorowaną wodą, by wypłoszyć ze środka aromaty, które znalazły schronienie podczas przechowywania kieliszków np. w kredensie ze starego drewna. Profesjonaliści „oswajają” kieliszki przepłukując je winem. Nazywa się to „awiniowaniem”.
  • im większy kieliszek, tym lepiej. Najsłynniejsze kieliszki przeznaczone przeznaczone do degustacji wielkich win mają około litra pojemności. Zadbaj, by kieliszki miały co najmniej 220 mililitrów.
  • kieliszek należy napełnić tylko w jednej trzeciej.  Umożliwi to nadanie winu ruchu wirowego, co z kolei pozwoli na wydobycie z trunku ukrytych w nim aromatów.
  • nie należy nalewać do tych samych kieliszków podczas jednego przyjęcia diametralnie różnych win. Resztki poprzedniego wina zniekształcą smak nowego. Jeśli nie chce ci się myć kieliszków w czasie przyjęcia, namów gości by przepłukali je wodą mineralną.


Jakie kieliszki do winaRodzaje kieliszków:

Kieliszek do szampana.
Wyrzuć do śmieci szerokie i płaskie „szampanki”. Możesz w nich podać galaretkę owocową i co najwyżej „Białoruskoje Igristoje”. Prawdziwy szampan i dobre wina musujące (Cava, Cremant, Asti Spumante) zasługują na proste, wąskie i wysokie kieliszki typu flet. Kształt ten umożliwia pozostawienie w winie jak największej ilości bąbelków, a czyż nie o to w szampanie chodzi ?

Uniwersalny kieliszek do wina białego.
Kieliszek do wina białego powinien mieć wysoką nóżkę i być raczej smukły, zwężający się ku górze. Dzięki temu wino zachowa na długo swoje aromaty. Idealne, choć nieco droższe i trudniej dostępne są kieliszki w kształcie tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Są doskonałe dla win różowych i szlachetnych białych.

Uniwersalny kieliszek do wina czerwonego.
Wina czerwone wymagają kieliszków w kształcie tulipana, bardziej pękatych niż białe. Im szlachetniejsze wino, tym kieliszek powinien być większy. W potężnej czaszy wszelkie tajemnice, które kryje wino, mają szansę wypłynąć na światło dzienne. Dla szlachetnych win z Bordeaux zaleca się kieliszki zwężające się ku górze. Burgundy lubią „tulipany”, których krawędzie delikatnie rozchylają się.
Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2008 15:57
 

Reklama: