Merlot PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 07 października 2008 10:41
Trudno odmówić mu szlachetności, przecież wespół z Cabernet Sauvignon współtworzy wielkie wina bordoskie. Do niedawna traktowany był jak młodszy, trochę upośledzony brat syjamski Caberneta, bez którego jednak nie wyobrażano sobie wielu klasyków z Bordeaux. Pijąc wina z Bordeaux często nie zdajemy sobie sprawy nawet, że w wielu z nich Merlot stanowi więcej niż połowę składu szczepowego. Do Merlota przylgnęło określeni giętkiego, aksamitnego towarzysza Cabernet. Najsłynniejsze bodaj wino świata i jedno z najdroższych Château Petrus wytarzane jest niemal w stu procentach z Merlota rosnącego na gliniastej glebie i dojrzewającego w dębowych beczkach. 
 
Merlota na krzewie winnej latorośli można rozpoznać po dużych owocach i grubej skórce. Dojrzewa wcześnie i obficie owocuje co nie jest bez znaczenia w chłodnym klimacie. Merlot wcześnie wypuszcza pędy przez co jest narażony na przymrozki i mało odporny na mgły. Delikatny Merlot jest również podatny na pasożyty zwłaszcza mączniaka. Mimo swych słabości jest to szczep dobrze adaptujący się w nowych warunkach. Dobrze czuje się na ciężkich glebach, gdzie trudno jest dojrzewać np. szczepowi Cabernet Sauvignon. 
 
Owoce Merlota mają intensywny zapach (dojrzałe śliwki) i delikatną strukturę. Ma dużo mniej kwasu i taniny niż Cabernet Sauvignon dlatego też można je pić dużo wcześniej niż CS. Jest to najpopularniejsza obok Caberneta Sauvignon odmiana winogron w Bordeaux., gdzie daje lekkie i aromatyczne wina z Pomerol i Saint Emillon. Bez niego wiele win z Medoc nie byłoby kompletnych. Typowe St. Emillon  zawiera nawet 50 – 66 % Merlota. Są to z reguły średnio lub lekko zbudowane wina, świeże i łagodnie taninowe. Wina Pomerol mają nieco więcej Merlota, charakteryzują się silną owocowością i mocną nutą czarnych porzeczek. Wina jednoczczepowe w Merlota są zwykle łagodne i przyjemnie się je pije. Odznaczają się aromatem śliwek i ciasta owocowego, czasem jest to charakterystyczny jagodowo – śliwkowy zapach. Dłuższy kontakt z dębiną tonuje nieco owocowość Merlota w stronę maślano śmietankowych aromatów.
 
Jest szczepem, który ma mniej garbników niż Cabernet Sauvignon, ma też niższą kwasowość. Przeto w Bordeaux łączy się ją z CS pozwala wydobyć z wina łagodność i bogactwo. Wiele win bordoskich bez Merlota byłoby zbyt surowych w charakterze. Poza Bordeaux szczep Merlot jest we Francji. W Bordeaux Merlot stanowi ponad połowę upraw czerwonych winogron.
 
Merlot dojrzewający w dębinie dysponuje stosunkowo dużym potencjałem dojrzewania. Wina produkowane z tego szczepu mają z reguły wyższą zawartość alkoholu. 
 
Poza Francją Merlot uprawiany jest we Włoszech, gdzie przybył wraz z Napoleonem. Najlepsze pochodzą z Adygi i Veneto  a zwłaszcza Friuli (rewelacyjne wino Livio Felluga Vetrigo Merlot 2000 IGT), a nawet w Toskanii (Desiderio Merlot Cabernet Sauvignon 1998 IGT Toscana zawierające 85% Merlota dojrzewające w beczkach 28 miesięcy), we włoskiej Szwajcarii (Ticino), Rumunia, Słowenia, Węgry (Merlot jest istotnym składnikiem Byczej krwi – Egri Bikaver), Kalifornia, stan Waszyngton (łagodne i mocne), Argentyna, Chile, RPA, Nowa Zelandia i rzadko Australia, gdzie bywa raczej dodatkiem. Ciekawe merloty powstają ostatnio w Hiszpanii zwłaszcza na północno – wschodniej jej krańcach np. w Nawarry i Somontano (świetne Vinas del Vero Merlot 2000 D.O. Somontano), ale także w Katalonii (soczysty Augustus Merlot 2001 D.O. Penedés). 
 
Jeśli chodzi o produkcję Merlota w krajach Nowego Świata to najbardziej liczące się miejsca uprawy to Kalifornia, stan Waszyngton (łagodne i mocne), Argentyna, Chile, RPA, Nowa Zelandia i rzadko Australia, gdzie bywa raczej dodatkiem. Zwłaszcza chilijski Merlot zasługuje na uwagę a to z powodu dużych różnic między temperaturami dnia i nocy. Nie dojrzewa nigdy w pełni i zachowuje swe ziołowe właściwości: zapachowe nuty ostrego pieprzu, korzenne słodko – kwaśnych pomidorów i sosu sojowego.
 
Produkowane po drugiej stronie Andów argentyńskie merloty z prowincji Mendoza charakteryzują się stosunkowo wysoką wartością alkoholu, niższym poziomem kwasowości i większą taninowością. Mają słodki aromat przypominający konfitury, w smaku są pełne i dojrzałe. 
 
Połączenia kulinarne Merlota mogą być rozmaite. Najlepiej smakuje z podrobami, stekiem wątróbką ale także delikatnie przyrządzoną wołowiną. 
Poprawiony: wtorek, 14 października 2008 12:05