Kataloński umiar Drukuj
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 03 listopada 2008 18:30

Smak katalońskich win doceniali już Rzymianie, a w wiekach średnich Katalonia miała swojego nauczyciela sztuki i kultury winiarskiej. Był nim franciszkanin Francesc Eiximenis, żyjący w XIV w. autor traktatu encyklopedycznego „Lo Crestia” (Chrześcijanin). 

W trzeciej części dzieła, poświęconej zagadnieniom grzechu, mnich potępiając nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, podaje zasady kulturalnego picia. Według niego, w Europie jedynie Włosi i rzecz jasna, Katalończycy nie nadużywają wina. Wskazany umiar to po trzy lampki do obiadu i kolacji, żadnych zaś między posiłkami! Eiximenis poleca wina włoskie, a słodkie z Krety czy Majorki, zwłaszcza Malvasia, ale te rozcieńczane wodą …

Poprawiony: poniedziałek, 03 listopada 2008 18:35