Moc Hiszpanii PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
piątek, 17 października 2008 08:30
Wina hiszpańskie są na tyle popularne, że czasem można się pogubić w ich obfitości, także i w polskich sklepach. Jak wybrać te naprawdę godne uwagi, skoro „szkoda życia na kiepskie wina” ? Warto posłuchać ekspertów i sięgnąć po renomowany hiszpański przewodnik winiarski „Guia Peñin”.
Niedawno ukazało się jego nowe wydanie, na rok 2008, w którym tylko 38 win, spośród 8000 degustowanych, osiągnęło noty najwyższe, z punktacją powyżej 95 na 100. Aż jedna czwarta z nich to wzmacniane wina cherry, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Być może jest to pewna sugestia marketingowa, gdyż zainteresowanie andaluzyjskimi winami w świecie jest niewielkie, zwłaszcza słodkimi.
Z win czerwonych wyróżniona została bodega Domino de Atauta z regionu Ribera del Dominio, której aż dwa wina znalazły się w tym elitarnym gronie. W sąsiedztwie takich ikon, jak Vega Sicilia, Pingus czy katalońskie L’Ermita i Clos Mogador. Nie ma to jak doborowe towarzystwo!
Poprawiony: czwartek, 01 września 2011 14:10